Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Калфин: Големият въпрос на Г-20 е дали ще има заключителен документ

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 28.06.2019

Първият фокус на срещата на страните от Г-20 са двустранните срещи, а вторият е дали ще има заключителен документ. Френският президент Еманюел Макрон каза, че ако и този път не се включат ангажиментите към Парижкото споразумение, Г-20 ще бъде без Франция. Това трябва да бъде ангажимент на всички. Подобно споразумение има смисъл, ако е глобално. Това заяви Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попататанасова.

Търговската война с Китай е приоритетна тема, посочи Ивайло Калфин. "Ще присъстват част от най-важните представители на Европейския съюз - на Германия, Франция, Холандия, Испания, Италия, които в неделя се очаква да стигнат до съгласие за разпределение на високите постове в Европа. Други важни теми са свързани с участието на Русия и напрежението около отпадането на военните ангажименти, особено свързаните с ракетите със среден обсег. Всички очаквания, че търговската война ще се отрази и на двете икономики - САЩ и Китай, са факт", допълни той.

"Американският президент Доналд Тръмп влезе в коловоз, от който трудно ще излезе сам. Вече има спад на износа за Китай, особено на хранителни продукти. Заплаха за международния мир и отношения е много голяма заради конфронтацията САЩ-Иран".

Световният икономически растеж и технологиите са важни и интересни теми, които също ще влязат в дискусиите, уточни още Ивайло Калфин.

 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт