Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Директното листване на Slack оцени компанията на 19,5 млрд. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 21.06.2019 г.

Акциите на Slack Technologies Inc. поскъпнаха силно, след като тя стана публична компания без IPO. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Slack отвори търговията при цена от 38,50 долара на Нюйоркската фондова борса в четвъртък, доста над референтната цена от 26 долара, която беше определена за акциите в директното листване. Книжата приключиха сесията с ръст от 48% на ниво от 38,62 долара, което даде на компанията пазарна стойност от 19,5 млрд. долара“.

Това е огромно увеличение от последния кръг на частно финансиране на Slack през август, който оцени компанията на 7,1 млрд. долара, коментира Попов.

„Дебютът в четвъртък прави Slack втората по капитализация технологична компания, която навлиза на американските пазари през тази година, надмината само от Uber Technologies Inc. със стойност 75 млрд. долара, и надвишавайки Lyft Inc. с нейните 18 млрд. долара“.

Компанията, която предлага платформа за работна комуникация, последва стъпките на Spotify Technology в директното листване, поясни главният редактор. Всички останали борсови новаци, като Uber, Lyft, Zoom, Pinterest, Pagerduty и Crowdstrike избраха традиционния път чрез инвестиционни банки, който е по-скъп, но по-безрисков, добави той.

„При директното листване, за разлика от IPO, банките не гарантират предлагането и не се продават нови акции, така че компанията не получава допълнителни пари за операции. Това е просто начин съществуващите акционери да получат ликвидност, като регистрират акциите си за продажба на публичния пазар“.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт