Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свитата икономика на Венецуела - жертва на неефективния режим

Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел, Бизнес старт, 30.05.2019

Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката на Венецуела се е свила 19,2% през първите 10 месеца на 2018 г., частното потребление спада рязко, инфлацията се повиша. От 2013 до 2018 г. икономиката се свива с 47,6%. Износът на петрол е намалял. Режимът е притиснат в ъгъла и не може да мълчи, но сега ще последват обвинения към американците, опозицията. Когато едно управление е неефективно, то само е виновно. Това твърди Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Още по време на Уго Чавес бе ликвидирана независимостта на Централната банка на Венецуела. Сега тя е изцяло подчинена на управниците".

Когато редица петролни компании напуснаха Венецуела, след като бяха прекратени концесии, те отнесоха и своето knowhow, констатира Момчил Инджов.

"Икономическото възстановяване на страната следва да премине през оставка на президента и приток на чуждестранни инвестиции. Преговорите между опозиция и власт могат да стигнат до консенсус, ако сред управляващите се появят по-решителни хора и свалят своя президент. Николас Мадуро е неотстъпчив. Докато опозицията настоява за предсрочни президентски избори, Мадуро предлага предсрочни парламентарни избори. Т.е. той няма полезен ход".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт