Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво ще бъде значението на газопровода IGB за България?

Галина Александрова, журналист, 3e-news, Бизнес старт, 23.05.2019

Газовият интерконектор между България и Гърция е единственият от планираните в областта на енергетиката проекти, заедно с този през Румъния и Сърбия, които предвиждат реална диферсификация в енергийната сфера – разнообразяват се не само маршрутите, но и източниците на природен газ. Това каза Галина Александрова, журналист, 3e-news, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Александрова коментира ключовата роля на мащабния проект за региона и Европа като цяло.

Проектът дава големи възможности. През него ще се пренасят до 5 млрд. куб. м газ, потреблението на България е около 3 млрд. куб. м. От Азербайджан е договорена доставката на 1 млрд. куб. м, още 2 млрд. за страната вероятно ще доставяме от Русия, което ще рече, че ще имаме възможност за износ на останалите количества“.

Още по темата

Гостът посочи, че интерконекторът трябва да отговаря на европейското законодателство - тръбата не може да бъде затворена за един доставчик.

По този начин България ще има достъп до втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където може да получава доставки от Израел, Катар, САЩ, Аржентина“.

Интерконекторът ще има отражение и върху икономическия растеж у нас, отбеляза Александрова.

„Проектът ще осигури работна ръка, производство с добавена стойност. 220 млн. евро за изграждането му също не са малка инвестиция, в него ще участват множество компании“.

Журналистът коментира и 90-дневния срок, чието начало започна вчера, на процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ „Белене“.

„Китайските инвеститори са най-амбициозни, Русия също има своя интерес. Този на американците се простира по-скоро до доставката на оборудване и електроника".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт