Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дебатите за Национална стратегия за детето - ефект от институционалния популизъм и мълчание

Цвета Брестничка, Асоциация „Родители“, Бизнес старт, 17.05.2019

Една от причините за дебатите около Националната стратегия за детето до 2030 г. е предизборната обстановка. Друга е мълчанието на институциите при първите сигнали, когато се появиха съмнения, че в стратегията има нещо, което би могло да застраши децата и семействата. От Асоциация "Родители" нямаме притеснение по текстовете на стратегията, защото те слагат обща рамка и е важно как тя ще бъде разписана. Това мнение изрази Цвета Брестничка, Асоциация „Родители“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Виждаме като положително, че се предвиждат услуги в подкрепа на родителите, чиито деца не са в риск. Патронажната грижа е такъв вид услуга – специалисти да подкрепят родители в първата година от отглеждането на детето. Истерията около стратегията демонизира патронажната грижа като форма на контрол спрямо родителите, а реално тя е форма на подкрепа. От стратегията бяха извадени текстове, интерпретирани кошмарно за родителите".

Това, което плаши родителите, е, че ще има груба намеса на държавата в техния обичаен живот, счита Цвета Брестничка. "В момента има мерки за закрила на детето, които невинаги са ефективни. Системата полага усилия, но там има малко хора, с ниски заплати, част от тях и с ниска квалификация, и не се справят със задълженията си. Стратегията може да дава ясна рамка кой може да контролира тези органи за закрила", изтъкна тя.

Реакцията по отношение на стратегията са популистки, няма сериозно заставане зад дадена политика, обобщи по темата гостът.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт