Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият регламент за трансмазнините на ЕК ще повиши качеството, но и цените на храните

Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г.

Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г. Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г.

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент за ограничаване на трансмазнините в храните и това е сериозен повод за дискусии, тъй като фокусът пада върху евтините храни. Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство коментира темата за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„С регламента няма да се стигне до поскъпване на продуктите с трансмазнини, а ще поскъпнат техните алтернативи. Но това от друга страна ще повиши качеството на храната. Хората не бива да гледат на това само като тежест върху бюджета, а като подобряване качеството на живот“.

Големият проблем ще бъде за малките фирми, тъй като те не разполагат с ресурса на международните компании, за да преустроят производството си, според новите правила, смята още анализаторът.

„Заместителите на тези храни и съставки ще се възползват от освободената ниша. Има все пак срок до 2021 г. производителите, използващи трансмазнини, да влязат в тези изисквания“.

Друга важна тема е въвеждането на технологиите в земеделието, тъй като урбанизацията на населението се развива с все по-голяма сила и така в селскостопанските региони работната ръка става дефицит, смята доц. Иванов. Освен това дигитализацията е ефективен процес, който цели да систематизира работата.

„Дигитализацията в земеделието може да реши част от недостига на работна ръка в определени сектори. Така производителите ще станат по-ефективни, но технологиите в момента не са достъпни за всички, защото са прекалено скъпи“.

На пазара няма как да се стигне до вакум, когато храните с трансмазнини бъдат ограничени. Според доц. Божидар Иванов, просто ще се стигне до позитивен ефект върху техните заместители.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт