Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой е Нарухито - новият император на Япония

Доц. д-р Евгений Кандиларов, катедра „Японистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г.

Абдикацията на японския император Акихито се превърна в една от водещите световни теми, благодарение на екзотичния характер във формата на управление. Но какви ефекти ще предизвика смяната на суверена в страната? Това е един от въпросите, които разисква доц. д-р Евгений Кандиларов от катедрата по „Японистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Новият император Нарухито е историк по образование. Учил е в Оксфорд. Той е първият император с чуждестранно образование. Това му дава възможност да е още по-модерен дори от своя баща“.

Управлението на император Акихито се асоциира с епохата на „всеобщ мир“, докато лайтомотивът на неговия син император Нарухито ще бъде „красива хармония“, коментира още доц. Кандиларов.

„10-дневната ваканция към „златната седмица“ в Токио е безпрецедентна за страната. Ще има ли обаче положителен ефект върху икономиката? Не бих се наем да вещая подобно нещо“.

Ролята на императора не е толкова пряко политически свързана, а е по-скоро символична, продължава с коментара си доцентът. Премиерът Шиндзо Абе предстои да вземе някои важни решения, ако иска да се възползва от еуфорията около историческото събитие. Икономиката е именно в негови ръце, но не и без благословията на императора.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт