Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Книгата - непреходното упование на обезсърчението

Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад", Бизнес старт, 19.04.2019

Няма как да се предвидят извънредни ситуации и съответно книгоиздателите трябва да реагират бързо, за да отговорят на потребителското поведение на читателите, които в момент на трагедия изпитват потребност да се докоснат до книгата. Това обясни Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Поптанасова.

Днес живеем в изключително интересни времена, отбеляза Любен Козарев. "Смартфонът създава революция. Времето днес е такова, че се води битка за вниманието на потребителя. В този смисъл книгата е в непривилегировано положение до известна степен. Тя по своята същност изисква замисляне, осъзнаване", допълни той.

"Ако мантрата днес е, че всичко трябва да се случва директно, непосредствено, то ситуацията е абсолютно безпрецедентна, но е радостно, че книгата продължава своя път. Вестта за нейната смърт се оказа силно преувеличена. Появиха се аудио- и електронни книги".

Издателите не са в състояние толкова ефикасно да привличат вниманието на читателите, изтъкна Козарев. Такива случаи като с Нотр Дам показват, че издателят трябва да предизвика любопитството на читателите, уточни той.

Технологичната революция обаче помага на издателя да реагира бързо, смята гостът. За 2-3 дни може да се извади нов тираж, разкри той.

"Издателите трябва да се стремим да вдигаме нивото на съдържанието. Днес, когато социалните платформи са изключително агресивни и ловки и дават лесни отговори на лесни въпроси, издателите са изправени пред нови предизвикателствата относно книгите. Потребителят би посегнал към тях, ако долови съществена потребност. И ако книгите са нестандартни, стойностни.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт