Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Биопроизводителите намаляват, заради Министерството на земеделието

Албена Симеонова, председател на УС на Българската асоциация „Биопродукти“, „Бизнес старт“, 10.04.2019 г.

Биопроизводителите у нас излязоха на протест във вторник срещу решението на Министерството на земеделието да прекрати акредитацията на сертифициращата фирма за биопроизводство „Кю сертификейшън“ АД. Българската асоциация „Биопродукти“ застана зад фирмата, обявявайки я за една от малкото, които разполага с нужния капацитет, за да налага адекватен контрол в бранша. Това мнение изрази председателя на УС на асоциацията Албена Симеонова за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За нас е абсолютно необяснимо как в годините биопроизводителите бяхме 7100, а тази година сме намалели с 600 души. Това означава, че има сериозна демотивация за произвеждане на здравословна храна“.

Редица конкурентни фирми на „Кю Сертификейшън“ са извършили първичен контакт с голяма част от членовете на „Биопродукти“ още преди да стане ясно, че ще ѝ бъде отнет лиценза, казва още Симеонова. Това предизвиква сериозно съмнения за задкулисни уговорки на високо ниво, според госта в студиото.

„Има сертифициращи фирми, които си позволяват да изкривяват правилата за биопроизводство. За да имаш 500 клиента ти трябва да имаш достатъчно инспектори, а една голяма част от тези компании нямат този капацитет. По-лошото е, че тези в Министерството, които правят промените, не е ясно колко квалифицирани са за това. Не можем да кажем, че цялото министерство е такова, но европейските регламенти трябва да се спазват“.

Едни от най-големите проблеми в българското земеделие е, че в страната ни оперират 20 сертифициращи фирми за 7000 производителя на биопродукти, а във Франция фирмите са само 3 за общо 27 000 биоземеделци, отчита председателят на Българската асоциация.

По темата бяха поканени и представители от Министерството на земеделието, но от там пристигна отказ към редакцията на Bloomberg TV Bulgaria. Това е причината да отсъства и тяхната гледна точка в разразилия се конфликт.

А цялото интервю с Албена Симеонова вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт