Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Промените в Наредба Н-18 сред автобусните превозвачи - висок залог без особена промяна

Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, Бизнес старт, 09.04.2019

Промените в Наредба 18 за отчитане на продажбите чрез фискални устройства не са оказали особена промяна за автобусните превозвачи освен за онези от тях, които са редовни и съвестни. Това коментира Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Повечето автобусни превозвачи попадат в групата на тези с нови касови апарати, съобразени с актуалните възможности за перманентна връзка с НАП. Практическа промяна за пътниците от това нововъведение няма. Презумпцията е, че ще бъдат сведени до минимум превозвачите в сивия сектор. Но тук се натъкваме, за разлика от магазинната мрежа, че тези, които преди не са се отчитали, пак са са в сивия сектор, защото не са си купили такъв апарат". 

Доста от фирмите, които имаха такива касови апарати, регистрирани при НАП, за продажба на билети от касов апарат в автобусите, се отказаха от тях, особено в междуселищно пространство, уточни Захариев. "На много места в отдалечени региони няма нормално покритие и апаратът изпада за определено време „в дупка“. Това пък е сигнал за вид нарушение. Никой досега не обясни как ще се реагира в такива случаи. Такива фирми се върнаха към старата система", допълни той.

По отношение на проблема със сървъра на НАП гостът подчерта, че единствено НАП могат да кажат колко е добра връзката.

По темата дали автобусните превозвачи трябва да плащат тол такса колкото товарните автомобили председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи отбеляза, че би се позовал на европейската практика. Естествено, че не сме съгласни, твърди той.

"Един луксозен, петдесетместен автобус тежи 12 тона.  Пътниците са 6 тона и общото тегло става 18 тона. Т.е. един автобус тежи 40 % и по-малко от теглото на един товарен автомобил. Съответно нанася по-малко от половината щети на пътната настилка от товарния автомобил и не може да се третира по същия начин. Автобусът, от друга страна, изпълнява социални функции. Нашето предложение на първо време е да останем на винетната система, а на тол системата да минат на първо време товарните автомобили".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт