Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви нови технологии за безопасност ще има в автомобилите от 2022 г.

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, Бизнес старт, 29.03.2019

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любка Маринова, експерт по пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка иновация, която се създава за усъвършенстване на автомобилите и ще повиши безопасността на пътя, е добра идея. Това каза експертът по пътна безопасност Любка Маринова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Данните сочат, че около 60% от катастрофите в Европа стават по вина на водачите, добави Маринова. 

Гостът направи коментара си по повод новите мерки на Европейския съюз (ЕС), според които от 2022 г. ще бъдат въведени нови задължителни за европейските автомобили технологии за безопасност, имащи за цел да предпазят пътници, пешеходци и велосипедисти. Новите автомобили ще имат интелигентна система за регулиране на скоростта и безопасност при движение на заден ход, както и записващо устройство в случай на злополука, т.нар. черни кутии. 

По думите на Маринова новите автомобили в България до 5 г. обаче са едва около 5%.

Трябва да имаме предвид, че системите ще се внедряват само в нови коли, които са и по-висок клас“.

В автопарка у нас има около 3,8 млн. коли, като около 70% от тях са над 15 г., добави експертът.

Според Маринова идеята за черните кутии в автомобилите би била полезна не само за застрахователите и правоохранителните органи, но и за оказването на спешна помощ при инцидент.

При катастрофа черните кутии имат опция веднага да се свържат с телефон 112. Специалистите могат да установят къде се намира автомобилът и в случай, че не получат обратна връзка от водача, веднага се изпраща линейка към мястото“.

Гостът добави, че автомобилните компании обмислят и смяна на предните стъкла с материал, който при катастрофа не наранява водача и пътника до него.

Според експерта новите системи са сравними с въвеждането на задължителни колани за автомобилите, което в последните 25 г. е спасило около 300 хил. души в Европа.

Последни новини
Още от Бизнес старт