Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Космическите войски на САЩ: митове и истини

Проф. дфн Цветан Дачев, ръководител на секция Слънчево-земна физика към Института за космически изследвания и технологии към БАН, Бизнес старт, 21.02.2019

Космическо разузнаване, противоракетна отбрана са част от възможностите, които Космосът дава. Това заяви проф. дфн Цветан Дачев, ръководител на секция Слънчево-земна физика към Института за космически изследвания и технологии към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Американският президент Доналд Тръмп искаше космическите войски да бъдат отделен род войски, уточни проф. дфн Цветан Дачев. "В този случай стана това, което Конгресът му разреши – да създаде тези войски в рамките на военновъздушните сили. Очаква се техният бюджет да бъде в размер на 5 млрд. долара. Докато бюджетът на военновъздушните сили е 150 млрд. долара", стана ясно от думите му.

"Ако Тръмп спечели още един мандат, в средата на следващия му може да се случи така, че този род войски да се превърне в отделен такъв. В момента в противодействието на спътниците се разглеждат най-различни хипотези, включително въздействие с електромагнитни вълни. Всичко това засега е в рамките на фантазията. Със сигурност обаче се знае, че Китай и САЩ унищожиха свои спътници с изстреляни ракети".

До днес лазерите не са достатъчно ефективни, за да докажат своето влияние в Космоса, посочи гостът.

В Института за космически изследвания и технологии към БАН работим върху дозиметрия на космически лъчи и частици в радиационните пояси на Земята, констатира проф. дфн Дачев.

"Правителствени и научни учреждения са тези, които трябва да финансират проекти в областта. Бизнесът не е заинтересован".

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт