Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Електронна платформа насърчава агротърговията между Източна Европа и Китай

Васил Гелев, Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Бизнес старт, 06.02.2019

Общата електронна платформа за насърчаване на търговията в областта на земеделието между Китай и страните от Източна Европа вече работи на пълни обороти. Това разкри Васил Гелев, Център за насърчаване на сътрудничеството между в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Създадохме платформа за консолидиране на всички селскостопански производители. Проектът започна през 2018 г., като това беше естествено продължение на вече изградения в „Тракия икономическа зона“ в Пловдив логистичен хъб и Павилион 16+1. Идеята беше да създадем възможност за китайските вносители, дистрибутори и търговци и впоследствие за частните лица в Китай, за да може да се докоснат до всички продукти от Централна и Източна Европа", каза гостът.  

"Фокусираме се на първо време върху сектора на хранително-вкусовата промишленост. Тази година е интересна предвид регулациите, въведени от китайското правителството. От 1 януари електронната търговия за лична употреба на китайски физически лица претърпя редица изменения откъм регулации що се отнася до внос. Имаме заявка от китайските власти, че китайски физически лица могат да закупуват чрез единични транзакции стоки от цял свят в размер на до 1250 лв. Продуктите от т.нар. „положителен списък“ могат да бъдат търгувани свободно в Китай, като не е нужно наличието на двустранни протоколи между страните".

Възможностите пред българските производители са, че могат да представят своите продукти и преди да са завършени съответните процедури, спомена Васил Гелев. "Продължава да има качеството на контрол, на карантината. От една страна, китайските платформи трябва да бъдат директно свързани към Агенция митници на Китай. От българска старана предприемаме мерки за повишаване качеството на храните. Предстои да открием да открием демонстрационен център за електронна търговия в Пловдив, където ще си сътрудничим с Българска агенция по безопасност на храните и Агенция митници от България. Предстоящият демонстрационен център илюстрира всичко казано да момента в умален модел", отбеляза още той.

Тази платформа е алтернатива за малките и средни производители, посочи Гелев. А инициативата „16+1“ подкрепя обединението между отделните производители, стана ясно от думите му.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт