Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

5G мрежата - символ на политическата атака на САЩ спрямо Huawei

Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, Бизнес старт, 29.01.2019

Закъснението на 5G технологията в България има причина.Това е заради цяла Европа и разпределението на честотите, които са необходими за въвеждането на тези мрежи. Това все още не е станало навсякъде. В България знаем, че това се спира от военните. Идеята е, че със закупуването на новите самолети тези честоти ще бъдат освободени. Мисля, че това трябва да стане до 2020 г. Тепърва стартира организиране на търгове за честоти за 5G мрежи. Така САЩ ще попречи на Huawei да вземе голяма част от тези договори. Това коментира Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Поптатанасова.

"САЩ вече имат тестово покрития в някои зони в определени градове, които работят от миналата година. В края на февруари предстои да се пуснат първите 5G телефони. 5G мрежата в Китай също е част от правителствената политика за технологична мощ. Най-напреднали в това отношение са в Корея и може би в Япония и се подготвят за използват мрежата заради олимпийските игри. Основните основания на САЩ за атаката спрямо Huawei са политически и очевидно американците гледат на 5G като на стратегическо предимство".

Военните също имат интерес от бързо развитие на тези мрежа, защото съвременната война се води с такива способи, спомена Момчил Карабулев.

"Със сигурност всички страни полагат усилия за постигане на киберсигурност. Забрана на Huawei със сигурност ще забави навлизането на 5G.Китайците имат предимство, че осигуряват качествено и евтино оборудване. От тази сутрин стана ясно, че САЩ вече са подали 23 криминални обвинения срещу Huawei. Дали това има резон, не знаем, но със сигурност е политически ход", обобщи той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт