Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

София изпитва недостиг на лични лекари - те са вече под 800

Д-р Георги Миндов, Дружество на софийските общопрактикуващи лекари, Бизнес старт, 21.01.2019

През 2000 г. в София имаше над 1000 лични лекари. В момента сме вече под 800. Това заяви д-р Георги Миндов, Дружество на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Броят намалява по различни причини. Случващото се е в резултат на политика в здравеопазването. От 70% до 80% от прегледите в страната минават през личните лекари. Ежегодно те реализират 30-35 млн. прегледа. Въпреки това бюджетът е неостойностен. Ние получихме най-малкото увеличение в размер на 5,2%".

Необходимо е младите лекари да бъдат стимулирани от адекватно заплащане, смята д-р Георги Миндов. "В момента най-ценен е човешкият ресурс. Българският лекар постоянно е под натиск", посочи Миндов.

"Най-високият дял на лични лекари е в Северозападна България, като това се дължи на популацията. В София например има голям недостиг заради концентрацията на много хора, а лекарите в Северозападна България в по-голямата си част са в пенсионна възраст и не биха могли да дойдат в София. От друга страна, трябва да се удвоят, дори утроят плащанията в сектора. Много от лекарите работят на няколко места".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт