Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Надя Василева: Поради липса на кадри 2018 стана годината с най-ниска безработица в България

Надя Василева, председател на асоциация, BG Staffing, Бизнес старт, 17.01.2019

Поради липса на кадри 2018 стана годината с най-ниска безработица в България. Тъй като работодателите по принцип са настроени повече да назначават, отколкото да уволняват, каквито подходящи кадри е имало на пазара на труда, те са погълнати. Има и хора, които се водят безработни, но техният брой значително намалява, а част от тях и не търсят работа. Налага се да се търси целенасочен внос на чужденци отвън, за да се задоволи пазара на труда,  или да се правят преквалификации, както и да се вземат други мерки. Този извод направи Надя Василева, председател на асоциация, BG Staffing, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според Василева най-уязвимата група от безработни е на хората на възраст, които предполагат, че поради възрастта си няма да намерят работа. Това е грешка, защото в момента работодателите търсят и са готови да преквалифицират кадри.

Във всички сектори на икономиката и живота у нас ще има необходимост от кадри в бъдеще, а в някои отрасли те вече не могат да бъдат набавени от страната - работници в производството, в аутсорсинг сектора, тъй като тук ресурсите са изчерпани. За сезонната работа също не могат да се намерят достатъчно хора, каза още Василева.

За областите, в които страната няма как да намери специалисти - в образованието и в лекарската професия, са необходими структурни промени още при подготовката на специалисти, за да могат те да се заместват, както в случая с недостига на учители, смята Василева.

Целия разговор гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт