Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са перспективите пред търговското сътрудничество между България и Черна гора

Меглена Плугчиева, новоназначен посланик на България в Черна гора, бивш вицепремиер и бивш посланик на България в Германия и Швейцария, Бизнес старт, 11.01.2019

Темата Западни Балкани е изключително важна. Инвестицията в стабилността и благосъстоятелността на страните от Западните Балкани е инвестиция в доброто бъдеще на евросъюза. Това заяви Меглена Плугчиева, новоназначен посланик на България в Черна гора, бивш вицепремиер и бивш посланик на България в Германия и Швейцария, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Черна гора е интересна страна – всъщност една голяма страна на малка територия, посочи Меглена Плугчиева. "Разполага с интересна история, култура, природа. В чисто политически план е страна, с която имаме добросъседски отношения. В момента е доста напреднала в преговорния процес с ЕС. През 2017 г. става член на НАТО", отбеляза тя.

"Ние бихме могли да ги подпомогнем в административния капацитет. На първо място Черна гора представлява интерес за нас като възможност за пазар особено на продукти от леката и хранително-вкусова промишленост, защото те имат добре развит туризъм. От друга страна, в следващите 10-15 г. предстоят големи инфраструктурни и транспортни проекти за нашите фирми. На пръв поглед с Черна гора сме конкуренти в сферата на туризма. Но е добре да се търси съвместен маршрут и да се включат туристически продукти на Балканите и да се предложат на азиатския, индийския пазар".

Ако нямаме силна и спокойна Европа, това ще рефлектира на бъдещето на Западните Балкани, заключи Меглена Плугчиева.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт