Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Медицината, ИКТ и икономиката са най-предпочитаните образователни направления

Диян Стаматов, бивш зам.-министър на образованието, Бизнес старт, 21.12.2018

Медицината, ИКТ и икономиката са най-предпочитаните образователни направления, коментира Диян Стаматовбивш зам.-министър на образованието, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Някои от тях са най-високоплатените през последните години, допълни той. "IT секорът е с най-високия си ръст в заплатите в последните години и е нормално да бъде търсен. Прекрасно е, че медицината изпреварва отчита напредък", уточни гостът.

Правото е една от наситените със студенти специалности, констатира Диян Стаматов. "Много от завършилите подобни специалности се насочват да работят в други сектори. Тенденцията през последните години с изцяло езиковата подготовка и паралелки се пренасочва в природоматематическия сектор, който съдържа дисциплини, отговарящи на търсенията във висшите учебни заведения и на тези на пазарите. Това, че броят на студентите намалява, а броят на заетите от тях се увеличава, е в пряка връзка с качеството на самото образование", подчерта още той.

"Наблюдава се ръст в кандидатстването и завършването на педагогиката, макар там тенденцията да е по-плаха. Важно е заплатата на младите учители да е коренно променена спрямо скорошната. От друга страна, е необходимо в тази сфера да се внедрят нови технологии, за да се облекчи максимално работата на учителя. В среда с по-уязвими групи се усеща чувствително идеята за включване на различни специалисти в рамките на средното образование. Отделно почти 1000 лв. става стартовата заплата на завършил студент, готов да се реализира в областта на образованието, което спрямо заплащането преди 2 г. е с 40% повече".

Иновация е свързана със свободата на преподаването, посочи бившият зам.-министър на образованието. "През 2018 г. е проведен първия Национален форум за иновации в образованието. Това е малка част от образователната реформа и събуждане на учителските колективи по отношение на рутината в последните години", поясни Диян Стаматов.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт