Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемите около споразумението за Brexit тръгват от партията на Мей

Вихър Георгиев, европеист, Бизнес старт, 12.12.2018

В британския парламент Тереза Мей няма в момента достатъчно гласове, за да бъде одобрено споразумението, което вече беше договорено. Това, което тя каза, е че ще се опита да предоговори или да доуточни споразумението с европейските си партньори. Тези срещи вече започнаха. Това каза Вихър Георгиев, европеист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по повод споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел, което ще влезе на гласуване в британския парламент на 21 януари 2019 г.. Гласуването, насрочено първоначално за вчера, бе отложено от премиера Тереза Мей, която заяви, че то няма да получи на този етап необходимата подкрепа.

"Това, което британският премиер може да постигне в тези срещи като максимум, е такова пояснение, доуточняване на някои текстове, най-вече на политическата декларация за бъдещето на взаимоотношенията на Великобритания с ЕС. Тя няма да постигне предоговаряне, така че й остава  да убеди своите съпартийци, че това е най-доброто споразумение, което може да бъде постигнато.  Ако то не бъде одобрено, то предстои сериозна криза във Великобритания", каза Георгиев в коментара си.

Случващото се в момента е предизвикано най-вече от проблеми в нейната партия, на Тереза Мей, каза Георгиев. Тя не може да разчита на лейбъристите. "Проблемът й е, има две групи от партията на торите, които не харесват сделката. Едните не я харесват, тъй като тя не удовлетворява техните очаквания за твърд Brexit, който прави Великобритания абсолютно независима и то веднага. Останалите не харесват сделката, защото условията им се струват прекалено твърди", каза още Георгиев.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт