Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа трябва да има по-бърза комерсиализация на научните изследвания в електроенергийния сектор

Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, Бизнес старт, 03.12.2018

Европа трябва да има по-бърза комерсиализация на научните изследвания в електронергийния сектор, коментира Юлиан Поповстарши политически съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда и водите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Става въпрос за поетапно затваряне. Обсъжда се какво точно ще бъде мястото на газа в този преход. Вече влизаме в период на усложнена, комплексна диверсификация от от енергийни решения. Важно е дали, когато се използват въглища, се плаща пълната им цена – става дума и за въздушното замърсяване, емисиите. Когато тези стойности се добавят към стойността на въглищата, те стават доста скъпи. В този смисъл въглищата влизат в тежка конкуренция с други горива. Енергийната ефективност е най-евтината и устойчивата алтернатива".

От гледна точка на производство на килотватчаса електроенергия вятърната и соларната енергия са значително по-евтини, съобщи Юлиан Попов. "При тях съществува проблемът за неравномерно производство. След това е газът, следван от въглищата и атомната енергия. Атомната енергия и въглищата са най-скъпите. Технологиите се развиват лавинообразно и в света се появява силна технологична конкуренция, от която Китай започва да печели сериозно. Трябва да се инвестира в иновации и икономико-енергийни промени в широк спектър. Следва и да се работи и в областта на транспорта и селското стопанство", уточни той.

Европа страда от късната комерсиализация на научните изследвания, смята Юлиан Попов. Докато САЩ и Китай са силно заинтересовани от случващото се електроенергийния сектор, допълни той.

"Работещите във въглищното производство имат всички основание да искат да запазят работата си. Трябва обаче да погледнем икономическите показатели на електроцентралите. Те не са добри. Нужно е да се обмисли работеща алтернатива, която да удовлетвори работещите. Една от тях е "Марица-Изток" е да се превърне в нова индустриална зона, съсредоточена в рамките на съвременната енергетика. Там има невероятно условия това да се реализира – добра инфраструктура, огромна площ държавна земя. Освен това там работят инженери и техници". Трябва да има соларна и вятърна енергия, развитие на батериите, водородната индустрия и всички технологии на съхранение на енергията, на електромобилността. Новата икономика е свързана със сектори, които биха могли да намерят добро приложения в "Марица-Изток"".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт