Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Прогнозата за песимистичен резултат от срещите на Тръмп в Г20 изглежда реална

Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, Бизнес старт, 30.11.2018

Основна тема на срещата на лидерите на страните от Г20, която днес започва в Аржентина, се очаква да бъде световната търговия. Основното внимание на наблюдателите е насочено към предстоящите разговори между държавните глави на САЩ и Китай.От срещата на върха се очаква да стане ясно дали Тръмп ще въведе вносни мита върху вноса на автомобили, което може да удари сериозно европейските производители, както и развитието на темата за евентуалното увеличение на митата върху китайските стоки. Прогнозата за песимистичен резултат от срещите на Тръмп в Г20 изглежда реална,според коментара на икономиста Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В последните 6 - 7 месеца китайският президент демонстрира ясно, че вече е в състояние да застане срещу Тръмп и срещу неговите нападения и атаки. И двамата няма да успеят да се договорят за каквото и да било, нека не забравяме и предишната среща на върха, от която те не излязоха с никакво общо мнение, а при тази среща нищо не се е променило. Така че аз очаквам през януари новите мита да влязат в сила".

Що се отнася до вноса на автомобили в САЩ, там ситуацията е по-различна според Николов. В нея при въвеждането на нови мита, това ще повлияе на други партньори на Тръмп, които той не иска да дразни. Споразумение с ЕС може би ще има в близко бъдеще, смята икономистът. По-скоро коментарите за въвеждане на нови мита върху автомобилите са насочени към вътрешния пазар. Николов застъпи мнението, че тези коментари на Тръмп имат отношение към изявленията на "Дженеръл Моторс", че искат да съкращават производството си и да закриват работни места.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт