Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лидерството няма пол, само променя стила си

Анета Савова, Академия "Успешни жени", Бизнес старт, 02.11.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лидерството няма пол, само променя стила си, коментира Анета Савова, Академия "Успешни жени", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Когато жените бъдат поставени на фокус, от една страна, възниква риск на поляризиране на мненията по оста „мъже-жени“ и това създава негативни нагласи. От друга страна, са генерализациите. Винаги ще има риск за някоя жена засяганата тема да не е актуална, релевантна и да не отразява изцяло нейния профил. Темите за женското лидерство стават все по-актуални. Българката заема все по-активно ангажирани роли в обществения живот. Ние чисто исторически имаме подобна ангажираност отдавна заради социалистическото ни минало. В България тази история е комбинирана и със съществуващ патриархален ориентализъм в негативен аспект. До голямата степен лидерството няма пол. По-скоро настъпва промяна в лидерския стил на хората".

"По теми като насилието спрямо жените първата стъпка като чуваемост води до осъзнатост на самия проблем и промяната му. Подобни трагични инциденти за обществото ни са огромна семейна и лична загуба, споменава Анета Савова.

"Предприемачеството при жените се представя и като алтернатива на нашето работно и делово ежедневие до момента. Този подход и модерният характер на предприемачеството не са добри стъпки за създаване на личен бизнес. Намирането на ниша на неизследван потенциал е напълно лигитимен повод за създаването на бизнес".

"„Жената, която създадох. Личният път на женското лидерство“ е книга за споделен опит. Липсваше ми българската история на жени лидери. Личният опит и уроците трябва да бъдат споделени. Липсва и историята на неуспеха освен на успеха. Препятствията ни правят по-гъвкави", споменава авторът на книгата Анета Савова.

"„Women. Speak. Live“ се провежда за втора поредна година. Това е конферентен формат с жени лектори и панелисти в различни области. Има представители на корпоративния свят, арт средите, обществени личности", обобщава Анета Сотирова по темата за събитието „Women. Speak. Live“".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт