Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Таванът за директни плащания на площ трябва да бъде предмет на национално решение

Ася Гочева, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Бизнес старт, 17.09.2018

Ася Гочева, Национална асоциация на зърнопроизводителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ася Гочева, Национална асоциация на зърнопроизводителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Таваните на директни плащания на площ не бива да са задължителни и определяни от Европейската комисия (ЕК). Те трябва да се приемат доброволно и да бъдат предмет на национално решение. Това каза Ася Гочева, Национална асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гочева посочи, че няма икономическа обосновка на числата, които са предлагани като таван от ЕК, а и има разединение между държавите членки на Европейския съюз (ЕС) по отношение на тези прагове, тъй като всяка една страна има специфики на земеделското производство в нея. 

„Въвеждането на таван за директните плащания от ЕК би имало деструктивно влияние върху икономически жизнеспособните стопанства. Това би поставило на изпитание земеделския сектор“.

Гостът коментира и новия регламент за стратегически планове на ЕС. Тя посочи, че той ще обедини този за директни плащания и регламента за развитие на селските райони. Гочева добави, че към момента има ясно разписана законодателна рамка с правила как да бъде прилагана Общата селскостопанска политика, а чрез тази промяна държавите ще определят механизмите за постигането на резултати сами. 

„В следващия програмен период държавите членки трябва сами да разпишат мерките и действията, които ще предприемат, за да постигнат едни общи и специфични цели, описани в регламента от ЕК. Ще има зададени задължителни елементи и такива, които са възможни като интервенции“.

Вече е ясно и какъв е добивът на пшеница в България тази година, коментира Гачева.

"Общото производството на пшеница тази година у нас е малко над 5 млн. т. Това е понижение с около 15% от предходната година, но все пак количеството е достатъчно. 1,8 т е необходим за вътрешно потребление. Останалата част от зърното е предвидена за износ, като експортът вече започна".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт