Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Съседите ни на Балканите привличат много повече китайски инвестиции

Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, Бизнес старт, 06.07.2018

България е изостанала в отношенията си с Китай. Съседите ни на Балканите привличат много повече китайски инвеститори. Това каза Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„Морският транспорт от Шанхай до Хамбург е много по-евтин, отколкото до Бургас и Варна. Гърция, Сърбия, Румъния са много по-развити откъм привличане на китайски инвестиции. При нас миналата година тези инвестиции бяха отрицателно число“.

Една много голяма част от тези 200 китайски компании със 700 представители, които дойдоха за срещата „16+1“ в София, вече са се установили в Западна Европа и Централна и Източна Европа, добави събеседникът.

„Ние си мислим, че Китай много се натиска да инвестира в района на ЦИЕ. За миналата година инвестициите им в Европа са 30 млрд. долара. В Източна Европа са 2%. /.../ 65% са във Великобритания“.

По думите на Белев, освен сътрудничество в селското стопанство и медната индустрия, България може да предложи на китайските инвеститори проекти във водния сектор, където инвестициите ще се възвърнат.

Той каза, че търговските спорове между Китай и САЩ са свързани с частичните избори за Конгрес в САЩ:

„Винаги, когато в САЩ има предизборна ситуация, започва антикитайска риторика. Като минат изборите, нещата улягат. Като минат изборите, смятам, че Китай ще заведе търговска делегация в САЩ, ще напазаруват за няколко милиарда самолети, селскостопанска продукция, няколко знакови сгради в Ню Йорк и Лос Анджелис и ще се изравни балансът“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт