Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Аутсорсинг индустрията в България се развива със стабилни темпове

Ивайло Славов, Българска аутсорсинг асоциация, Бизнес старт, 31.05.2018

Ивайло Славов, новоизбран председател на Българската аутсорсинг асоциация и главен изпълнителен директор на "Булпрос". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Славов, новоизбран председател на Българската аутсорсинг асоциация и главен изпълнителен директор на "Булпрос". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аутсорсинг индустрията в България се развива със стабилни темпове - през 2017 спрямо 2016 година има двуцифрен ръст и същото се очаква за 2018 спрямо 2017. Това каза Ивайло Славов, новоизбран председател на Българската аутсорсинг асоциация и главен изпълнителен директор на "Булпрос", в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В момента в асоциацията членуват над 40-45 компании, като по-интересното не е колко е броят на компаниите, а колко е броят на заетите в тях служители. Със сигурност над 40 000 са заети. Почти всички големи компании от сектора са в нашата асоциация. Според нашите данни ние генерираме към 3,5% от БВП“.

Той посочи, че по отношение на аутсорсинг индустрията в България съотношението за 2017 е 53% за business process outsourcing – услуги/изнесени услуги като кол центрове и други, и 47% за IT аутсорсинг услуги, като нараства търсенето на хора за развойна дейност. 

„През 2016 делът е бил 57% на 43%, т.е. нараства делът на IT аутсорсинга през последната година“.

По думите му центровете за споделени услуги са едно от ядрата на аутсорсинг индустрията в България.

„Все по-активно ще се занимаваме тенденциите и през следващите месеци ще се говори за много нови бизнеси на съществуващи компании, които в България се занимават с подобна дейност, както и за навлизането на нови играчи, които ще търсят подкрепа и в развойната дейност на неща като IoT (Internet of Things) и изкуствен интелект", обясни Славов. 

“За радост България отново ще се нареди сред водещите компании в областта по простата причина, че тук имаме доста способни хора, които работят в тази сфера. Прогнозата ни до 2020 е от 3,6% да стигнем до 4,2% от БВП на страната и очакваме да имаме над 60 000 заети“.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт