Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Добивната индустрия - на прага между горната и долната земя

Проф. д-р Любен Тотев в Бизнес старт, 17.05.2018

Съществува реална опасност, ако България не се пребори за поетапен преход за преминаване към нисковъглеродна икономика въгледобивната индустрия в България да бъде ликвидирана и това да се отрази на ТЕЦ-овете. Това потвърди проф. д-р Любен Тотев, зам.-председател на УС на Българска минно-геоложка камара, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Повод за гостуването на Тотев бе предстоящия утре Европейски минен форум. 

"Това ще е много пагубно и за нашата добивна индустрия, и за енергетиката ни. Във всички случаи ние, като държава, трябва да се намесим достатъчно решително и да защитим интересът на добивната индустрия".

На въпроса дали е възможно да се направят инвестиции в тези индустрии, които да подобрят екологичния им отпечатък и така да удължат живота им гостът каза: "През изминалите години бяха  направени доста подобрения, сероочистки. Така че максимално сме се доближили до екологичните изисквания".

По думите на събеседника развитието на техниката и технологията ще доведе до още по-добри резултати и не бива с лека ръка България да се лишава от плюсовете на индустрията.

На какво се дължи общественото недоверие към индустрията и особено към добивът на злато? Какво може да се направи, за да се подобри този имидж?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт