Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се изсветли строителният сектор?

инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, Бизнес старт, 17.05.2018 г.

Браншовата камара на строителите в България настоя за пореден път за законови промени, чрез които да се осветли строителният бизнес. По-специално изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев призова в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов за промяна в закона, с която обекти от пета категория да бъдат изпълнявани от фирми, вписани в регистъра.  

По думите му е голям броят на построените напоследък къщи, като много голяма част от тях според Закона за устройството на територията попада в пета категория, където не се изисква да бъдат изпълнявани от фирми. Много от българските работници и бригадири създават свои звена, където започват да договарят работа, като в повечето случаи те не плащат определените данъци. Според Мазнев се регистрират на минимална заплата, като липсват определени критерии и изисквания, при които инвеститорът да възлага върху тях и в следствие от това се вижда, че липсва техническата структура. 

 

„Затова ние от камарата си поставяме като задължение да се борим с този сектор, като промяната в законите, която ще се извърши. Всички изграждани обекти, независимо от тяхната сложност, трябва да бъдат изпълнявани от фирми, регистрирани в централния регистър на строителя и така ще гарантираме едно качество. Второ - ние гарантираме спазване на всички законови и данъчни политики. Ако се направи тази промяна в закона и обекти от пета категория бъдат изпълнявани от фирми, вписани в регистъра, ние наистина ще увеличим не само отговорността, но и приходите и работните заплати ще бъдат повлияни и повдигнати“, заяви експертът.

От 2017 се наблюдава оживяване на строителния бизнес, като строителната продукция е нараснала с около 17% към 2016 г., поясни още директорът на камарата. През изминалата година се наблюдава тенденцията сградното и инженерното инфраструктурно строителство да вървят успоредно, коментира Мазнев.

Повече от експертното мнение може да видите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт