Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическа безизходица в Каталуния

Владислав Пунчев в Бизнес старт, 13.03.2018

 

Целта на централното правителство в Мадрид бе да отстрани Карлос Пучдемон като фактор и като символ на процес, както наричат опита за отцепване на Каталуния, за да даде възможност на нова кандидатура за регионален лидер. Това каза Владислав Пунчев, журналист, в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Сценариите от тук нататък са няколко. Както виждам конституционните партии имат различни стратегии, но с една обща цел и тя е да се произведат нови избори, като в момента сме в ситуацията на "спрения часовник". Това означава, че вече за втори път, включително вчера, се отлага заседанието на регионалния парламент, на който трябва да се състои т.нар. инвестидура на нов лидер, а по закон след провал на избирането до два месеца трябва да се произведат нови регионални избори".

В крайна сметка, и социалистите, и народната партия, и "Сиудаданос" целят точно тава да се случи по различни причини, каза гостът. "Идеята на социалистите е конституционният съд да реши кога трябва да има такова заседание, а народната партия натиска Сиудаданос, които взеха много висок процент на изборите в края на декември, да предложат те кандидатура с ясното съзнание, че няма да успеят да излъчат регионален лидер, но това ще задейства часовника".

Кауза пердута ли би бил един опит Пучдемон да се кандидатира за регионален лидер?

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт