Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Български ученик с IT проект за защита от хакерски атаки на Linux

Гл. ас. Димитър Николов и Илиян Кордев в Бизнес старт, 09.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Веднага след като завърша училище ще основа стартъп, за да развия IT проекта си за защита от хакерски атаки. Това каза Илиян Кордев, ученик от 12-Г клас в Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Кордев вече е сред лауреатите на ежегодните награди на БАИТ (Българската асоциация за информационни технологии).

Ежегодно БАИТ награждава хора, които са допринесли за развитието на информационните и комуникационни технологии, сподели Кордев. "Аз участвам с проект, който открива и предотвратява хакерски атаки на Linux базирани операционни системи".

"Мотивацията ми да разработя проекта дойде, след като посетих един форум, посветен на информационната сигурност и тогава осъзнах колко голям проблем са хакерските атаки и тяхното предотвратяване. Това ме мотивира да създам продукта", добави ученикът. 

Проблемът с информационната сигурност е изключително сериозен и дори не можем да добием ясна представа за мащабите на проблема, защото много от големите компании прикриват проблеми с информационната сигурност. Проблемът е много сериозен и ще става все по-сериозен и по-сериозен. Това каза от своя страна гл. ас. Димитър Николов, преподавател в Технически университет - София и Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София, който е ментор на Кордев и също гостува в студиото. По думите му вече има заявен интерес от страна на бизнеса към разработваният от Колев IT-проект за защита от хакерски атаки. 

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт