Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Протестите в Румъния добиват нови измерения

Валентин Радомирски в Бизнес старт, 27.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Конфликтът  продължава повече от година, започна след предишните парламентарни избори. и сегашните протести както и реакцията на правосъдния министър миналата седмица, който поиска оставката на главния прокурор от DNA, това е агенцията, която се бори с корупцията в Румъния, Лаура Кьовеши. Това каза Валентин Радомирски, бивш посланик на България в Румъния, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Това е етап от една борба, която се води от управляващите и опозицията за много съществени въпроси, свързани с правосъдието в северната ни съседка. Тя има четири пласта".

Единият са протестите, каквито имаше и тази неделя, уточни събеседникът. "Те бяха доста минимални от гледна точка на досегашните размери на румънските протестите, особено в сравнение с протестите от миналата година - месец февруари. По данни на румънските средства за масова информация в Букурещ е имало между 2000 до 6000 протестиращи". 

"Размерите са сравнително малки, но политическите реакции са доста сериозни,защото за пръв път се иска оставката на толкова висшестоящ магистрат. При това магистрат с доста добра ПР-слава".

Третото ниво е административно процедурната същност на сегашния етап на този скандал и на тази борба, добави Радомирски. "Миналата седмица правосъдният министър публикува 36 страници доклад, който в петък се появи на сайта на министерството на правосъдието. Той междувременно бе атакуван от хакери преди това, след като във вторник направи изявлението". 

Основателни ли са желанията за оставка на Лаура Кьовеши? Какви са разкритията и обвиненията в 36-страничния доклад, придружен с 11 анекса към него, описващи подборно претенциите на министерството на правосъдието? 

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт