Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да бъдат очертани новите райони на България?

Белин Моллов в Бизнес старт, 27.02.2018

В момента тече обсъждане на новото райониране на България, след като работна група, съставена от министерство на регионалното развитие, на Националното сдружение за общините, университетските среди предлагат едно решение за ново райониране и то на ниво райони за планиране в България. Поводът за това е прост и елементарен - в момента по изискванията на Евростат район Северозападен, а много близо до него е Северен Централен район, не отговаря на изискванията от минимум 800 хил. души. Това каза Белин Моллов, бивш зам.-министър на регионалното развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Тук става въпрос за възможност, от която в момента трябва да се възползваме много по-сериозно и умно, за да направим едно необходимо за страната ни райониране, защото нашите райони са измислени, те не са сложени в историческото време, като в Западна Европа, а са създадени, за да отговарят на нуждите на Евростат. А нуждите на Евростат са да има обособени региони, които да имат сродни критерии за оценка, за да може чрез тях да се оценява развитието. Така те са и много тясно свързани с политиката за сближаване". 

Задачата на обсъждането е да се прецени районирането на България от гледна точка на население, но също така и на природни условия и дадености, както и историческо минало, подчерта гостът. 

Какви са трите варианта, приети за обсъждане сега? Кой от тях е най-адекватен от икономическа гледна точка? В кой регион трябва да попадне София и областта и защо? Защо би било адекватно да се обособи "Дунавски регион", както и единен "Черноморски регион"? Защо Сандански и Петрич би трябвало да бъдат в един регион с Пловдив? Къде е мястото на Стара Загора? Защо е важно България да върви към децентрализация и по-голяма самостоятелност в управлението на регионите?

Повече вижте във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт