Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се случи ли коалицията на отчаянието в Германия?

Д-р Калоян Методиев в Бизнес старт, 08.02.2018

Бих определил опитът да бъде направена коалиция в Германия, защото тя все още не е направена, като коалиция на отчаянието, на компромиса и на политическата есен. Това каза политологът д-р Калоян Методиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Според мен е рано да отварят шампанското в Берлин, защото последната дума ще имат членовете на Социалдемократическата партия, които са повече от 400 000 и които трябва на пряко гласуване да кажат дали подкрепят такава коалиция или я отхвърлят". 

 За сега нямаме одобрение от страна на социалдемократите, които са не в тежко състояние, а в тай-тежкото си състояние от 1933 година насам като електорално присъствие и в партията има огромно напрежение, подчерта събеседникът. "Лидерът на младежката организация поведе бунт срещу Шулц с една реплика, която до голяма степен изразява квинтесенцията на проблемите в Социалдемократическата партия: Ние не можем да изкараме още една предизборна кампания, при която хората да ни питат: "Защо да гласуваме за вас, като не виждаме абсолютно никаква разлика между вас и християндемократите на Меркел?". Това е драмата на днешния ден".

"Виждаме едни политици, които са на края на кариерата си - проваленият Шулц, уморената Меркел и Зеехофер, който приключва кариерата си в Бавария, а от друга страна имаме една тресяща се конструкция вътре в Социалдемократическата партия, а и вече податки от страна на някои кръгове в Християндемократическата, че се чака заместникът на Меркел. 

Всички чакат какво ще е след Меркел. В момента се печели време, докато се разместят пластовете, категоричен бе гостът.  

Стигна ли се до загуба на идентичност на партиите на политическата сцена в Германия - без основния принцип, който съществува в демокрацията, без конфликт? Партиите трябва да са алтернатива една на друга и какво се случва, когато се сливат в едно на политическия хоризонт? Може ли политическата есен на Меркел да продължи по-дълго от очакваното? Можем ли вече да се оглеждаме в търсене на заместник на Меркел или е все още рано за подобни спекулации? 

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт