Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Корекцията на Wall Street не е повод за паника

Димитър Шуйцов, BenchMark Finance, Бизнес старт, 07.02.2018

През вчерашния ден пазарът върна почти 1/3 от това, което беше изгубил през предходните. Затова тази корекция не е повод за паника. Това коментира Димитър Шуйцов от BenchMark Finance в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Това, което се случи, е изненадващо, но в същото време е и очаквано, тъй като пазарът се движи само нагоре, което е нездравословно“.

По думите му няма обяснение това да се случи точно сега, тъй като и данните, и новините, които предизвикаха тази корекция, са били известни от дълго време.

„Като основни причини за корекцията бяха посочени например намаляването на корпоративния данък в САЩ, който вече се вижда, че води до по-високи ставки на заплатите. Това съответно се спекулира, че ще доведе до повишение на инфлацията“.

„Оптимизмът определено е свръхголям от много време, но дори ако се наблюдават показатели като цена-печалба, се вижда, че те са на исторически рекордно високи нива, от които се е достигало после до сривове. Това беше една от основните опорни точки защо се е стигнало до този спад“, обясни още Шуйцов. 

Той посочи, че от друга страна когато няма алтернативи за по-висока доходност, това е единственият начин за инвеститорите да изкарат някаква доходност.

Трябва ли да сме оптимисти спрямо глобалната ситуация на финансовите пазари?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт