Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кога административната тежест в България ще намалее чувствително

Васил Велев в Бизнес старт, 25.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Бизнесът в България не може да не приветства облекчаването на административната тежест за бизнеса и свеждането на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство. Има цялостна програма, която последователно се изпълнява. Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира приетият на второ четене от парламента законопроект, който облекчава административната тежест за бизнеса.

"Оказва се, че това е доста трудоемък процес. Например, за да отпадне необходимостта да се доказва отсъствие на съдимост чрез свидетелства за съдимост се промениха 67 закона и предстои да се промени още една наредба, за да приключи процеса и всеки, който иска да знае дали има осъждане или не, да направи справка по служебен път, без да се иска бизнесът да доказва такива факти. Вече е решен и проблема с доказване на задължения към фиска, това също се прави служебно". 

В два закона е казано, че не може да се иска от гражданите и бизнеса да доказват факти, които са известни на администрацията. Но независимо от това в редица специални закони такива факти се изисква да бъдат доказвани, обясни събеседникът. "За това тече промяна на тези специални закони, за да се синхронизира законодателството така, че да се намалят административните процедури. Това е програма, която изцяло подкрепяме". 

Какви са следващите облекчения, които да намалят административната тежест на бизнеса? Кога ще настъпи цялостна промяна за бизнеса и доколко е важно електронното управление? Какви са предложенията, които тази година АИКБ ще отправи във връзка с облекчаването на администрацията? Има ли безмислен административен тормоз над българските малки и средни предприятия? Защо процесът на промяна на нормативната рамка не протича толкова бързо, колкото ни се иска? Какви са новите предложения за увеличаване на "бързата писта" за Синята карта, за да бъде стимулиран вноса на работна ръка и решаване на проблема с кадрите в България?

Как ще се отрази увеличаването на цената на тока за бизнеса?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт