Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Rinker's Challenge #4 - да систематизираш страстта си на предприемач

Сребрина Ефремова и Явор Гочев в Бизнес старт, 16.01.2018

Вече четири години подкрепяме предприемачи, както традиционни, така и такива, които имат социална насоченост. Това каза Явор Гочев от Център "Ринкър"  в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гочев гостува в предаването заедно със Сребрина Ефремова по повод четвърта поредна година, в която Център "Ринкър" към фондация BCause отправя покана към предприемчиви хора с идеи да се състезават в обучителна програма и да спечелят финансиране. 

"През тези три години до момента над 70 екипа са преминали през нашето състезание, като 6 от тези екипа са получили безвъзмездно финансиране в размер на 20 хил. лв. Идеята е в една година, след като те са преминали през нашето предизвикателство да им помогнем да развият един успешен бизнес. Част от тях успяват, друга част се справят не толкова добре, но това е част от предприемачеството. Предизвикателството продължава и тази година с нашите нови екипи. Продължаваме да отговаряме на нуждите на предприемачите - да подбираме правилните гост-лектори и всяка година да правим програмата по-интересна и по-иновативна", каза Гочев. 

Тази година са кандидатствали 70-80, от тях са подбрани 14 екипа, които да участват в програмата. Преминават през няколко месеца обучения и другата седмица е финалът, на който ще получат своите награди, обясни гостът. "Имаше много интересни идеи - като започнем от парти център за деца, преминем през метеостанции, колички за деца със затруднено движение и иновации във фотографията".

"Идеята за създаване на детски клуб Монтесори в град Лом е породена от нужда. Това е типично за всички предприемачи, които участват в Rinker's Challenge #4. В град Лом няма място, където децата да празнуват рождените си дни. Такива партита, които в големите градове се отбелязват в специализирана среда, там се отбелязват в кръчми, ресторанти и механи, което не предоставя необходимите условия. В същия момент знанията за ранно детско развитие са много далеч от Лом, въпреки че градът се намира само на 160 км. от София. Там живеят 30 000 души, живеят и деца. Наблюдават се и тревожни тенденции по отношение на ранното детско развитие - неправилно захранване, затлъстяване, липса на занимания за ранна сетивна стимулация на децата и се разчита основно на традиционни доставчици на услуги, каквито са детските градини и училищата. Това е формална среда, която върви в своята програма, а това довежда до нуждата от нещо различно. Родителите имат нужда да получат подкрепа при отглеждането на своите деца", сподели Сребрина Ефремова. "Освен да се работи по метода "Монтесори" ще се прави и скрининг на гръбначни заболявания, както и лекции, за да може центърът да бъде полезен на родителите".

"Финансовата награда на Rinker's Challenge #4 не е всичко и дори не би трябвало да бъде най-големият стимул да се кандидатства в предизвикателства, като това. Дори ако оставим настрана обучението, което наистина беше страхотно и помогна на всички нас, за мен най-голямото удоволствие бе възможността да систематизираме страстите си - да направим един бизнес план, който да ни даде представа дали нашите идеи ще живеят и ще могат да се самоиздържат. Това, което за мен бе най-полезно бе срещата със себеподобни - срещата с хора, които мислят социално, мислят бизнеса, като възможност за решаване на социални проблеми. Това е огромна възможност - да се почувстваш в свои води, да видиш, че има хора от твоята порода. Да видиш, че бизнесменът не е лакомо същество, което просто иска да спечели", подчерта Ефремова.   

Последни новини
Още от Бизнес старт