Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В България токът е по-силен от глада

Мариана Кукушева, председател на УС на НБСХС, Бизнес старт, 08.01.2018

Снимка:  Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

Има една максима, че гладът е по-силен от тока. В България обаче се оказва, че токът е по-силен от глада. Той рискува да избие целия бизнес, който се опитва да издържи въпреки всичко. Това коментира председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Във връзка с голямата тема, наречена капитализация на борсата на енергията, всъщност голямата истина е, че това води до декапитализация на бизнеса, който ще трябва да плати това изключително неочаквано и огромно увеличение. Разбира се, облечено в някакви правила. Но преди да говорим за правила, трябва да припомним, че в България енергийният бизнес се развива като монопол за разлика от останалия бизнес, който е в дива конкуренция“.

„В нашето ежедневие, за да влезем в една търговска верига и да бъдем доставчици на хляб, обикновено ние се конкурираме най-малко 10 бизнес оператора помежду си и се конкурираме по качество и цена“, обясни Кукушева.

По думите ѝ в енергийния пазар и разпределение нещата не стоят така.

„Не е възможно да смените своя доставчик на ток, нито да го изберете, нито да определите някакви правила за неговата лоялност към вас като потребител“, допълни тя. 

„Голямата тема, наречена либерализация на енергийния пазар, всъщност е абсолютно изкривена в България. Защото преди 3 години ние очаквахме, че либерализирането на пазара би вкарало абсолютно пазарни практики в нашите взаимоотношения. Откакто говорим за либерален пазар, започнаха тези огромни скокове на цената на енергията, а тя рефлектира върху всичко, свързано с човешкия живот и най-вече производството на храни“.

Кукушева посочи, че себестойността на хляба вече е покачена, заради предколедното увеличение от 20%, което сега бизнесът плаща за първи път.

„Да говорим за крайни цени е невъзможно в момента, защото една е производствената цена, друга е на дистрибутора и трета на търговеца. В цената на търговеца обикновено има едни 40% , които са за покриване на неговите разходи, плюс 20% ДДС към държавата“.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт