Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът през 2018 - проблеми и перспективи

Красимир Дачев в Бизнес старт, 02.01.2018

В горите сивата и черната икономика са най-разпространени, защото има много колизия на интереси, но трудно политическото ръководство може да се справи с добре структурираната в годините горска администрация. Това каза предприемачът Красимир Дачев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира негативната новина, че производителят на целулоза "Свилоза" АД спря работа, поради липса на суровина - дървесина.

"Нужни са дългосрочни прозрачни договори за всички, ангажирани в сектора, за да може да се инвестира. Един прозрачен индустриален сектор се сблъскваме с един непрозрачен сектор, който не знаеш как ще реагира утре".

Цялата ситуация е "много глупава", защото имаме сключени договори за доставка, които не са изпълнени от някои държавни предприятия, каза гостът. "Отсъства цялостна държавна политика, защото това е един много тъмен сектор. Много често говоря за него, защото реалната икономика се сблъсква със сивата икономика". 

Виждам мъките на този или онзи министър как се мъчат да направят нещо и не могат, защото местни интереси, депутатски и други, избутват напред "наши момчета" и спират реформата, подчерта събеседникът. "При всеки нереформиран сектор се сблъсква с такива проблеми. Моят малшанс е, че се сблъсквам с такъв монополен сектор, който е абсолютно нереформиран и не желае да бъде реформиран. Виждам усилията и на предишния и на сегашния министър да реформират сектора, но те се сблъскват с местни интереси и в един момент усилията за реформи биват спирани. Същото нещо става във всички сектори, които трябва да бъдат реформирани, а няма обществена подкрепа за това".

"Нашата компания търпи огромни загуби. Ние сме спрели в момента. Загубите ще зависят от това колко време ще продължи спирането на работата. Зависи и от атмосферните условия, защото в територията на "Свилоза" влизат 2000 дка. 1800 дка. са съоръжения, които трябва да се топлят, защото започнат ли да мръзнат, става страшно и загубите ще бъдат огромни".

Неприятното в този случай е, че трябва да бъде съдена държавата, а не някой "некадърен ръководител", който не си изпълнява работата.   

"Ще бъда принуден да пристъпя към съдебни дела, защото са много институциите, които ще ме следят  дали ще положа грижата на добър стопанин. Аз отговарям пред 2800 съдружника". 

Оптимист съм, факт е, че продължавам да инвестирам, защото виждам, че политическото ръководство има желание да разреши този въпрос, но не успява.

"Навремето държавата, като е строила тези заводи, тя не го е направила неслучайно в четирите краища на България. Това са предприятията, които обират дървения материал при т.нар. санитарно прочистване на гората. Ние не ползваме едра дървесина, а само отпадъка от горите. Ние сме необходимият партньор на горите за развитие, защото имаме достатъчно гори за чистене в България. Защото гората, която не се чисти - първо идват буболечките, след това идват пожарите, което днес е много често срещано, защото липсват грижи за гората".

Очакванията Новата 2018 по думите на Данчев са оптимистични и това се вижда от инвестициите, които продължават да се правят. Той добави, че рисковете са свързани с факта, че българската икономика е суровинна. България има потенциал да се преориентира към производство на крайни продукти, а не да изнася суровини. 

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт