Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Еволюцията в света на валутите е неизбежна

Любомир Станков в Бизнес старт, 28.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Еволюцията в света на валутите е неизбежна. Това каза предприемачът Любомир Станков в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Няма как да преминем към разплащане с черупки и трябва да преминем към разплащане с нов вид стойност. Биткойнът е точно това - цифрови пари. Поскъпването на биткойна през последната една година е по-скоро поевтиняване на долара спрямо него. Крайно време е да започнем да измерваме стойността във вярната единица".

Доларът е една единица, в която доверието се гради и базира на закон, каза гостът. "Ние нямаме доверие на тази валута, а вярваме в нея, защото така ни задължава законът. Това са декретни пари. Биткойнът не е такъв, това са свободни пари на база консенсус на хора, които не се познават. Той няма как да бъде спрян. Може би ще се направят опити да бъде овладян". 

"Блокчейн технологията унищожава властта. Всяка една монополна структура, свързана с йерархия, ще може да се унищожи. Има възможност непознати хора да взимат единни решения с консенсус между тях. Един от фокусите, които аз следя, е да видя първата система за гласуване на базата на блок веригата. Това няма да тръгне от държавата, а отдолу".

Светът на криптовалутите и светът на сегашната фиатна финансова система са абсолютно несъвместими. Те няма как да вървят заедно и ще има битка, в която ще се лее много кръв, заяви Станков. "Банките са една отживелица, която борави със своите черупки, с техните си напечатани хартийки. Те ще се адаптират. Ще се появят и нови банки, които ще функционират на съвсем друг принцип, но ще са свързани само със света на криптовалутите".

"Ситуацията е горе-долу такава: пощите срещу имейла - банките срещу криптовалутите. Технологичният прогрес няма как да бъде спрян. Той променя битието. Йерархична система от банки, централни банки и политици, които се хранят от това, ще бъде премахната ".

На въпроса как предприемачите могат да се възползват от блокчейн технологиите гостът каза: "Това не е пазарна ниша, а огромна галактика от възможности".

Има ли още потенциал за развитие на биткойн? 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт