Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2017 сравнително интензивна и добра за общините

Гинка Чавдарова в Бизнес старт, 20.12.2017

2017 бе сравнително интензивна и добра за общините. Освен общинските бюджети, се отвориха, почти посредата на плановия период, много от мерките - "кранчетата за европейско финансиране". Това каза Гинка Чавдарова, Национално сдружение на общините, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Общините усилено кандидатстваха, печелеха финансиране и започнаха изпълнението на множество европейски проекти. За съжаление повтаряме старата картина - натрупване по едно и също време на множество изпълнявани проекти, но това е по-добре на фона на това да няма изобщо европейско финансиране или то да е много ограничено". 

"Има два вида дефицити в общинските бюджети. Едните са по-скоро текущи, зависещи повече от умението да планират, контролират и дисциплинирано да управляват парите си самите общини. Тези дефицити ние наричаме мобилни. Те се появяват и изчезват в течение на времето. Те са около, при най-черната картина, при 15-20% от общините". 

Основният, 80-процентов дефицит в общинските бюджети, е обективен или структурно определен по външни причини,  подчерта събеседничката. Той се дължи на факта, че на общините се възлагат разходни отговорности, срещу които няма осигурен приходоизточник. Тоест, те трябва непрекъснато да поемат възложени им със закони или друг тип нормативни актове ангажименти, които трябва да осъществяват, а в същото време стабилен собствени или преотстъпен източник на доходи няма установен".

"Този дефицит обикновено се движи в рамките на 160-170 млн. лв. годишно за всички общини и се потвърждава ежегодно и сега в рамките на тази година отново се потвърждава. Проблемът е, че дори и през годината да се додават на общините средства и такива средства почти толкова са додадени по не много ясни приятелски критерии към общините, не помага много на тези общини, защото обикновено додаването е за капиталови разгоди, а на самите общини не им достигат средства за трайни, повтарящи се ежедневно разходи". 

Какви са плюсовете и минусите на Бюджет 2018 от гледна точка на общините?

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт