Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каква е нагласата на работодателите за 2018

Надя Василева, Manpower, Бизнес старт, 15.12.2017

Няма промяна в очакванията на работодателите, те ще търсят служители и през тази година със същия интерес. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това значи, че те не усещат да има развитие на пазара на труда, т.е да има повече хора, които да търсят работа, и се чувстват притеснени за това дали ще намерят хората, които им трябват, за да растат като компании“.

Тя посочи, че в тази връзка Manpower прави няколко проучвания, едното от които е за нагласата на работодателите – дали ще назначават или уволняват служители през следващите трите месеца в сравнение с предишните три.

„Около 80% от тях споделят, че ще останат на същите нива. Но 14% пък положително казват, че ще назначават. Това означава, че тези, които ще уволняват са много по-малко“.

По думите ѝ през 2017 е имало компании, които са пораснали в сферата на строителството и производството, както и при центрове, обслужващи чуждестранни клиенти.

„Определено там имаме изключително висок ръст и продължават да се търсят хора, които владеят два езика, както и хора, които искат да работят в производството, защото там ръстът беше изключително голям. Шофьори много се търсеха и ще се търсят още“, обясни Василева.

„Работодателите споделят в момента е, че работниците са тези, които в момента липсват, за да могат производствените компании да се развиват и да приемат повече поръчки. Затова много се радвам, че забелязваме тенденции в промени на законодателството, в посока внос на хора отвън, защото това трябваше да стане преди 20 години поне“.

Според нея има безработица, но тя не е здравословна безработица, която да помогне на компаниите да растат.

„Така че определено се налага една много прецизна стратегия на това какво ще търсят фирмите, които работят на българския пазар за следващите години, и какво може да предложи пазарът, защото тук имаме изключително голям дисбланс и той трябва да бъде потушен точно с внос на хора отвън“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт