Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мотивите на управляващите за мораторума върху лекарствата не издържаха

Антон Вълев, Национална аптечна камара, Бизнес старт, 13.12.201

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ветото върху промените в текстовете за закона за бюджета на НЗОК, с които се въвежда мораториум върху някои нови лекарства.

Във ветото на Румен Радев върху промените в текстовете за закона за бюджета на НЗОК, с които се въвежда мораториум върху някои нови лекарства, имаше обосновка. Той, като олицетворител на нацията, следва да се грижи за това всеки български пациент да има достъп до лечение.

Това коментира в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова Антон Вълев от Националната аптечна камара.

„От друга страна, отхвърлянето на ветото от страна на мнозинството (в Бюджетната комисия на НС) също има някаква обосновка, но тя много-много не издържа“, посочи още събеседникът в предаването.

Като цяло, въвеждането на мораториум, смята Вълев, е хубава мярка, но не следва да бъде предприемана самостоятелно.

„Тя трябваше да бъде включена в един цялостен пакет от мерки, които коментират въвеждането на фармако-терапевтичните проучвания, фармако-терапевтичните наръчници, въвеждане на различни серии, ешалони на лекарствена терапия“, добави той.

„Това, грубо казано, означава, когато са появи пациент с ново заболяване, да има строги правила към кои лекарства може да бъде насочен първия път, както и в кои случаи може да бъде насочен към по-ефективни, но относително по-скъпи лекарства“, обясни гостът в студиото.

В разговора бяха засегнати още редица проблемни теми, касаещи сектор „Здравеопазване“.

Последни новини
Още от Бизнес старт