Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп и политиката на свършените факти на Израел

Мариян Карагьозов в Бизнес старт, 12.11.2017

Не за пръв път Израел и Турция си разменят остри думи. Преди няколко години президентът на Реджеп Таип Ердоган също нарече Израел "терористична държава".  Това бе прочутият скандал в Давос. Това каза журналистът Мариян Карагьозов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Събеседникът коментира в директно включване от Турция признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на САЩ и как изглежда казусът през погледа на Ердоган: "Президентът Ердоган говореше за хроничното насилие на Израел спрямо палестинците. Той показа една карта, на която ясно се вижда как се свива палестинската територия".

"Когато през 1995 година бе приет акта на Конгреса на САЩ, нареждащ американското посолство да бъде преместено в Йерусалим, имаше две важни уточнения, които трябва да се направят. Първо, тогава се водеха преговори и се очакваше, че Палестинската държава ще бъде създадена през 1998 година. От тогава минаха почти 20 години, а Палестинска държава все още няма създадена. Това е първото. Така че, когато трябваше през 1999 година американското посолство се премести в Йерусалим, то щеше да е при един вече решен конфликт. В момента не виждаме такова нещо. Второ - според международното право Йерусалим трябва да бъде разделен - една част за палестинците, една част за израелците. Но един израелски закон от 1980 година прогласява Йерусалим за вечна и неделима столица на Израел. Това е проблемът".

Така се претендира собственост върху целия Йерусалим и тук е противоречието с международното право, заяви Карагьозов. "Когато се говори, че решението на Тръмп е дискусионно, по-скоро трябва да се каже, че от едната страна са Тръмп и Израел, а от другата страна - международната законност и почти цялата международна общност, включително и Европейския съюз.

"Позицията на ЕС е стабилна. Та е непроменлива от години и е базирана на принципа за създаване на две държави и по този начин да се реши конфликтът". 

Решението на Тръмп се основава на някои свършени факти. Това следва израелския опит да води политика на свършените факти - да бъде признато реалното състояние, независимо дали то е в съответствие с международното право, обясни събеседникът.

Има ли администрацията на Тръмп дългосрочни политически цели? 

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт