Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Македония пред нова политическа реалност

Боби Бобев в Бизнес старт, 12.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Оставката на Груевски не е нито някакво събитие, нито е изненада. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Когато твоят основен конкурент на местните избори е спечелил 54 общини, а ти си спечелил 5 (и това е катастрофално с предишни избори в сравнение с предишния вот), елементарната етика на политическото поведение изисква подаване на оставка. Това е практика дори на Балканите. Има много примери за това как в балкански държави лидер на партия, загубила изборите си подава оставка".

"Важно е от тук нататък каква позиция ще заеме и каква политика ще води ВМРО-ДПМН. Не смятам, че най-важното е личностното присъствие на един или друг лидер. Това, което се спряга като възможности за нов лидер на партията, са лица от непосредствения, най-близък кръг на Груевски и не зная дали това би осмислило един подобен ход. А аз бих искал да видя промяна на политиката на ВМРО-ДПМН. Груевски би могъл да бъде лидер в сянка".

Нормално бе да се очаква ВМРО-ДПМН да бъде проводника на добрите отношения между Македония и България, каза гостът. "Такава беше заявката още от 90-те години, когато лидер бе Любчо Георгиевски. Нормално бе това да продължи. Още повече, че Груевски бе наложен като лидер от Георгиевски. За съжаление това не се случи. Имаше един лош тон в тона спрямо България. Лоши бяха отношенията с Гърция, с Албания и Косово".

Всичко това изискваше нов подход, заяви събеседникът. "За изненада именно Зоран Заев, който е лидер на партия-рекордьор по отношение на антибългарска риторика в предишни години, Социал-демократическия съюз на Македония, той наложи тази промяна и то не само по отношение на българо-македонските отношения".

Възобновява се диалога за името в Брюксел и има надежда, че формула ще се намери и това задържащо условие на Гърция, свързано с името, ще отпадне и час по-скоро да се случи интегрирането на Македония - първо в НАТО, а следваща крачка може да се окаже едно започване на преговори с ЕС за пълноправно членство, категоричен бе Бобев.

Ще отстъпи ли Гърция от основната си теза по отношение на името на Република Македония? Ще има ли бърза писта за членство на Македония в НАТО?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт