Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е нужно за реформа в образованието

Проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, Бизнес старт, 08.12.2017

За успешна реализация на реформи в образованието не може да не се съобразяваме с реалностите – от една страна с демографската криза и от друга страна с бързо променящия се свят. Това коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Не може да готвим специалисти във всяка една сфера на висшето образование, които да не съответстват на това, което се случва днес и сега. Не може да изоставаме“.

По тази причина според него трябва много бързо и често да се променят учебните планове, за да бъдат съобразени с реалността и развитието на технологиите.

„Защото от друга страна бизнесът иска хора, които да са подготвени и да започнат да работят, а не да бъдат обучавани там на място“, допълни Тотев.

„Ние се мъчим да бъдем адекватни в подготовката. Постигаме го вероятно в много голяма степен, но има области, в които техниката и технологиите са изпреварили далеч висшите учебни заведения по една единствена причина – липсата на средства“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт