Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на Европа е обща отговорност

Борислав Мавров, Фондация Европейски институт, Бизнес старт, 23.11.2017

Действията, които трябва да се предприемат за бъдещето на Европа, не са само отговорност на лидерите на ЕС и на европейските институции. Това са отговорности и на съответните страни членки. Това коментира Борислав Мавров от Фондация „Европейски институт“ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Включително и ние в България не можем да има високи изисквания към Таяни и към ЕК, без да сме предявили някаква особени изисквания към нашите собствени управници“.

По думите му у нас има свръхочакване за предстоящото европредседтаелство, но трябва и да бягаме от някаква свръхамбиция.

Той обясни, че що се отнася до ротационното председателство, рамката, в която действа съответната страна е сравнително ограничена по отношение на приоритетите и по отношение на това как може да се постигне определен напредък.

„Естествено че всяка страна има амбицията да постави своя печат при формулирането на приоритетите, но трябва ясно да си дадем сметка, че става въпрос за тройка от страни, които имат общи приоритети. Става въпрос и за досиета, които вървят още от предходното председателство. Така че там като че ли няма много възможности за маневри“.

Според него доколкото е възможно една страна сама да определи изцяло кои ще бъдат приоритетите, нашият отпечатък е добре поставен с темата за интеграцията на Западните Балкани.

„Това е успешно определен приоритет. Не бива обаче за очакваме, че ще има някакъв много бърз напредък по този приоритет в рамките само на шестте месеца, в които ние председателстваме Съвета“.

Как премина срещата между председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и студентите? Как политическата ситуация в Германия ще повлияе на бъдещето на ЕС?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт