Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Градят ли европейските пари благоприятна среда за малките фирми

Инж. Петър Стоянов в Бизнес старт, 22.11.2017

При европейското финансиране не съм съгласен, че трябва да се преминава само на финансови инструменти след 2020. Това каза инж. Петър Стоянов, Българска асоциация на микропредприятията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Повод за гостуването бе информацията на министерството на икономиката, че догодина се очаква по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" да бъдат разпределени 404 млн. лева. 

"Българските микро, малки и средни предприятия нямат толкова голяма възможност да маневрират, докато големите имат по-широки възможности да посрещат всякакви събития. Резултатите на финансовите и нефинансовите предприятия в страната са показателни през изминалите години. Погледнете банките какви невероятни печалби отчитат, а в същото време една статистика, направена от ЕС във  връзка с кампанията за протекционизъм в Евросъюза, показва, че средната ефективност на ЕС е 416%, а в България ефективността е 0%. Поради тази причина финансовите институции отчитат печалби, а нефинансовите търпят много сериозни загуби". 

Излишно е да коментирам колко фирми прекратяват дейността си всяка година, излишно е да коментирам, че липсва всякаква диверсификация и че са оставени не на живот, а на вегитиране, каза гостът. 

"Един от силните начини на протекционизма е да се сложат именно бариери там, където има проблеми и по някакъв начин държавата да се намеси". 

Вече е време да се сложи ясна и перспективна стратегия за развитие на българската икономика, каквато още няма, категоричен бе събеседникът. 

Защо на България е нужен закон за браншовите организации?

Последни новини
Още от Бизнес старт