Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Скок в оперативната печалба на Toshiba заради бизнеса с чипове

Технологичен коментар на Елена Кирилова в Бизнес старт, 09.11.2017

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската технологична компания Toshiba отчита 78% скок на оперативната печалба за второто фискално тримесечие, подпомогната от силното представяне на звеното ѝ за чипове, което наскоро концернът се договори да продаде за 18 млрд. долара. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„Борещият се с редица проблеми конгломерат обяви, че оперативната му печалба за периода юли-септември нараства до 135,8 млрд. йени (1,2 млрд. долара) от 76,88 млрд. йени година по-рано“.

По думите ѝ Toshiba смята и да повиши капиталовите си инвестиции в бизнеса с чипове през тази фискална година до 600 млрд. йени спрямо планираните 400 млрд. йени, основно за да ускори инсталацията на производствената линия за чипове за памет в град Йокаичи.

„Компанията очаква годишна нетна загуба от 110 млрд. йени заради данъци, свързани с продажбата на звеното за чипове за памет. Това не се отразява на очакваните ползи от продажбата, тъй като тя все още трябва да получи одобрение от регулаторите“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт