Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иракски Кюрдистан - ново огнище на напрежение във врящия Ирак

Христо Петров в Бизнес старт, 23.10.2017

Христо Петров, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Петров, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Територията на Иракски Кюрдистан има огромни запази от петрол и неразработени запаси от природен газ. За последните три години икономическият ръст в Иракски Кюрдистан е около 6-7%, което е бум за разбитата иракска държава. Това каза журналистът и анализатор Христо Петров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

"Неслучайно Масуд Барзани настоява за независимост на Иракски Кюрдистан. Той има няколко цели. Първата е политическа. Да си осигури политически дивиденти за предстоящите парламентарни и президентски избори в Кюрдистан, които са на 1 ноември. Той иска да грабне историческия флаг на човека, който създава кюрдската държава ".

Освен вътрешната опозиция, има и международна резистенция към този погрешно обмислен политически ход с изборите - за използване на демократичните механизми за постигане на краткотрайни или дълготрайни политически цели, които не отговарят на целите на региона, където има огромна необходимост от консолидация и омиротворяване, обясни гостът. "Ние виждаме как в един врящ все още Ирак се създава ново огнище на напрежение"

Другата цел, която Барзани преследва, и е не по-малко опасна, е, че със създаването на Кюрдската държава ще се създаде прецедент за малцинствата в целия регион, подчерта Петров. "Тези новосформирани автономни държавици ще станат много по-уязвими към външни влияния".

Кюрдският въпрос има своя исторически генезис, който може да се проследи до 1920 година, когато кюрдите (това огромно малцинство) стават съюзници на Отоманската империя и Ататюрк им обещава държава, обясни корените на проблема Христо Петров. "Но след като той ги използва, като съюзници и като добри войни, Великите сили ги изиграват и 1923 година договора се анулира и кюрдите остават излъгани. От тогава в кюрдските племена се събужда желанието за създаване на своя държава, но икономическите предпоставки настъпват през 50-те години и бумът е 1992 година по време на Иракското нашествие в Кувейт, когато кюрдите обявяват своята автономия". 

Последни новини
Още от Бизнес старт