Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

IT кадри в България има, но все още гладът е много силен

Хинка Станимирова и Мария Каменова в Бизнес старт, 19.10.2017

 Хинка Станимирова и Мария Каменова, АЗТУЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Хинка Станимирова и Мария Каменова, АЗТУЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да отидем крачка напред, отвъд програмирането, и да покажем, че ако ако човек има интерес в областта на IT технологиите, съществуват множество възможности за кариерно развитие, освен професията на програмиста.  Това обясниха Хинка Станимирова и Мария Каменова, Асоциация на завършилите Технологично училище Електронни системи (АЗТУЕС), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Станимирова и Каменова гостуваха в студиото на Bloomberg TV Bulgaria  по повод събитието "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", част от Европейската седмица на програмирането. 

"Тази събота (21.10.2017 - бел. ред.) организираме кариерен форум "Моята IT кариера - отвъд професията Програмист", като той е част от инициативата "Запознайте се и програмирайте" на Европейската седмица на програмирането и целта е да запознае младежи между 8 и 24 години по забавен начин със света на технологиите и програмирането", каза Хинка Станимирова, зам. председател на АЗТУЕС. "Инициативата е насочена специално към младежи, но самата Европейска седмица на програмирането е отворена към хора от всички възрасти без никакви ограничения". 

"Програмирането е умение, което се развива и учи. То е достъпно за всеки. Както да знаеш английски език е достъпно и полезно за всеки, така и програмирането може да се приложи във всяка една сфера", каза от своя страна Мария Каменова, един от възпитаниците на училището.

Една от основните цели на асоциацията е да подпомага дейността на Технологично училище Електронни системи към Технически университет - София, чиито възпитаници са нейни членове. Повече от 700 професионалисти са завършили през последните 25 години са завършили училището и основната цел е да се правят инициативи, които да подкрепят качественото IT образование в България, посочи Станимирова.

IT кадри в България има, но все още гладът е много силен, обясни още Станимирова. По думите й интересът на компаниите вече е слязъл от ниво университет към ниво средно специално образование в областта на новите технологии. 

Какво е да си програмист в България? Как общността в България подкрепя младите хора да се ориентират професионално? 

Последни новини
Още от Бизнес старт