Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Албания и Черна гора ни изпреварват с антикорупционни мерки

Любомир Авджийски в Бизнес старт, 10.10.2017

За пръв път от 25 години имаме провалено заседание на Консултативния съвет.  Това е само първият аспект на събитията, които се случиха вчера. . Това каза юристът Любомир Авджийски, "Да, България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Партии, които са част от управляващото мнозинство не уважиха президентската институция. Говорим за институцията, а не за това кой е президент в момента. Те направиха едно бламиране на самото заседание, което говори за конфликт между институциите, не само между партиите. Говори за институционална криза, която се заражда. Тази криза се заражда от последните няколко седмици".

"Виждаме, че между президентската институция и управляващото мнозинство има конфликти по различни теми - състоянието на военно-въздушните сили, членовете на Висшия съдебен съвет, председателят на ВАС".

Вторият аспект е че дори и да имаше такъв съвет те нямаше върху какво положително да се разберат или да насочат усилията си заедно, защото това, заради което щяха да се съберат, е един антикорупционен закон, който всъщност не е качествен и няма да доведе до по-сериозна борба с корупцията, ако въобще можем да говорим, че в момента има такава, категоричен бе гостът. 

"Голяма част от обществото в България вижда, че няма борба с корупцията. Вижда какво се случва и в съседна Румъния и как може това да се случва качествено и ефективно. В момента и Черна гора, и Албания ни изпреварват по мерки и качествено законодателство за борба с корупцията".

С какво трябваше да се започне борбата с корупцията? Защо прокуратурата трябва да се раздели на две части? Какво предлага Венецианската комисия относно правосъдната ни система и борбата с корупцията в България? Защо новият закон, който се предлага ще създаде един орган, който е "един франкенщайн?

Последни новини
Още от Бизнес старт